Een Huggelige blog

Ga naar de inhoud

Een Huggelige blog

Thuis met Lilian
Gepubliceerd door Lilian in Hygge · 1 december 2020
Tags: HyggeThuismetLilian
Lees je deze blog op je mobiel? Draai hem een kwartslag. Turn Mobile

Na het lezen van het boek Hygge, de Deense kunst van het leven door Meik Wiking, kwam ik tot de ontdekking dat er veel raakvlakken zijn met de antroposofie. Even een zijsprong: ruim 20 jaar heb ik in de kinderopvang gewerkt vanuit de antroposofie. Bij de meesten van jullie waarschijnlijk meer bekend van de “vrije school”. Deze levensvisie heeft zijn oorsprong bij Rudolf Steiner. Vanuit zijn visie leef je o.a. meer vanuit het ritme van het jaar en de daarbij behorende jaarfeesten. Waarbij licht / kaarsjes (11 november het eerste lichtend feest St-Maarten tot 2 februari Maria lichtmis) een grote rol spelen, net als voor de Denen kaarsjes een simpele manier zijn om een hyggelige sfeer te creëren. Ook het gebruik van natuurlijke materialen en de voeding die je tot je neemt, gebeurt in de antroposofie met een hoge mate van bewust zijn.
Waar ik dus veel overlap in vond, was het belang van de natuur. Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en wolletjes. Materialen waardoor ik mij al snel ergens thuis voel door hun natuurlijke, warme & zachte uitstraling . Ook het samen een moestuin aanleggen en onderhouden. Mijn gevoel zegt me dat dat, de gemeenschapszin, samenwerken in de toekomst weer meer centraal zal gaan staan. Hygge zorgt voor de perfecte dosis ontspanning, omdat je door het gebruik van de juiste natuurlijke geur, smaak, kleur en van textuur (tastzin) je veilig voelt. En die ontspanning is, waar we na al die jaren van jagen met zijn allen zo aan toe zijn. En zeker tijdens deze corona crisis allemaal maar al te goed hebben kunnen ervaren.
Geluk is….je Thuis voelen.
En dat is iets waar ik een ieder mee zou willen helpen, je geluk weer thuis te vinden. Om je zo vervolgens daar optimaal te kunnen ontspannen. Heerlijk met een warme kop thee, chocolade melk of glas wijn bij een knappend vuurtje onder een heerlijk zachte wollen deken. Gewoon in het moment te kunnen zijn waar een juiste balans tussen werk en privéleven wordt beleefd.
Dit boek hoort bij mij & mijn bedrijf omdat: Gezelligheid bovenaan staat! Ik een zo`n duurzaam mogelijk leven en bedrijf na wil streven. Door bijvoorbeeld het afval, spullen die jij laat gaan, zo secuur mogelijk te scheiden. Ook hebben wij als gezin bijvoorbeeld maar 1 auto en proberen zoveel mogelijk de fiets te pakken. Verder geef ik spullen graag een tweede leven door die naar de kringloop te brengen of weg te geven aan mensen die deze nog willen gebruiken /of er blij van worden.
Of ik probeer de spullen te hergebruiken op een ander manier. Evenals het leven met de natuur, zoals een moestuin (staat op mijn verlanglijstje), eten wat het seizoen te bieden heeft. Gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke materialen zoals hout, katoen, wol etc. Het geeft mij niet alleen een heel fijn gevoel richting ons (mijn gezin en klanten) maar ook voor onze mooie moeder Natuur. En dat geeft mij dat ultieme Hygge gevoel. Bewuste keuzes maken op geluksniveau!

Als we dan het stukje spullen eens verder bekijken, dan zien we dat de Denen echt willen dat hun spullen een grote mate van hyggeligheid bevatten. Zij zijn daar echt niet de enigen in. Denk bijvoorbeeld aan de vraag die opruimgoeroe Marie Kondo altijd stelt aan haar klanten: Does it spark joy? Iets dat ik ook veel toepas voor zowel mijzelf als bij mijn klanten. Het gevoel / emotiestukje van je spullen. Daarom noem ik mijzelf ook wel een holistische opruimcoach.
Zo resoneert het stukje over saamhorigheid en gemeenschapszin ook onwijs bij mij. Het is namelijk iets dat ik heel graag zou willen voor mijn community op social media. Let`s do this together.  Een plek waar iedereen zich veilig voelt, om hulp durft te vragen en eventueel aanbiedt. Laten we elkaar inspireren, helpen en aanmoedigen wanneer dat nodig is.
Zo zijn aanzien en pronken absoluut niet hyggelig. Zoals de Amerikanen wel kunnen zeggen : the bigger the better valt daar dus onder. En dat zijn nou net twee dingen waar ik altijd veel moeite mee heb gehad en zelfs een allergie voor heb.  Misschien komt het door mijn pestverleden, maar ik zie iedereen graag als gelijke en word zo ook graag behandeld & benaderd. Dan voel je je toch het veiligste, waardoor je beter kan ontspannen en voel je die pure Hygge.

Deel je dit gevoel volg mij dan ook vooral op mijn social media kanalen.Terug naar de inhoud