In every job there must be done there is an element of fun!!

Ga naar de inhoud

In every job there must be done there is an element of fun!!

Thuis met Lilian
Gepubliceerd door Lilian in Opruimen · 26 oktober 2020
Tags: opruimenthuismetlilianquote
Lees je deze blog op je mobiel? Draai hem een kwartslag. Turn Mobile

Als groot Mary Poppins fan en oud leidster (soort nanny) spreekt mij deze quote natuurlijk enorm aan. Helaas heb ik de truc met het vingers knippen nog steeds niet onder de knie. 😉 #opruimenmetkinderen

Tijdens mijn werk in de kinderopvang leerde ik samen met mijn collega`s de kinderen spelenderwijs dat er na het samen spelen ook samen opgeruimd wordt.

Muziek en vooral zingen, spreekt erg tot de verbeelding van het kleine kind en dus zongen we te midden van de spelende kinderen het "opruimlied". Op een zachte, vriendelijke manier trek je ze moeiteloos uit hun spel en is het duidelijk naar welk volgend onderdeel we gaan. Ze kwamen dan moeiteloos bij ons in een kringetje staan en zongen gezamenlijk verder.
Het liedje eindigde met: ….en alles wordt netjes gezet! Aan de slag!

Zodra kinderen kunnen lopen, kun je ze aan de hand nemen en kleine opdrachtjes geven. Wanneer je dit van kleins af aan doet, voelt het als een gezamenlijke activiteit net als het spel zelf. Complimentjes, een high five of knuffel zijn natuurlijk een leuke beloning en stimulans.

Kinderen vinden het heerlijk om overal bij betrokken te worden. Door nabootsing leren ze ook het meeste. Dat was ook de reden waarom wij ook de was met de kinderen deden. Ze kunnen al prima helpen bij het in en uit halen van de was in de wasmachine en op het knopje drukken, is natuurlijk het summum. Een kind kan de was doen 😉. Zelfs bij het vouwen, kun je ze al jong betrekken. Je leert ze met respect met spullen om te gaan, er goed voor te zorgen door het schoon te maken en het netjes op te bergen waar het thuis hoort.

Toen ik zelf kinderen kreeg, heb ik ze ook altijd betrokken bij het huishouden en opruimen. Vooral de jongste is echt van het “nadoen”. Toen hij 1 jaar was kreeg hij daarom van Sinterklaas een eigen gehaakt schoonmaakdoekje en plantenspuit om schoon te maken, net als mama. Want hoe leuk is het om de ramen, tafels en badkamer te mogen nat spuiten.

Als ze wat groter worden, kan je bijvoorbeeld een challenge met ze doen. Wie het snelste al zijn spullen heeft opgeruimd, mag bijvoorbeeld kiezen welk spelletje jullie erna gaan doen met elkaar of mag als eerste kiezen welk fruit jullie gaan eten.

Ook is het natuurlijk heel grappig om aan elkaar gebonden op te ruimen of de vloer te vegen.

Kinderen verplaatsen (sjouwen) graag in hun spel. Soms ligt hun hele hebben en houden aan de andere kant van het huis.

Misschien hebben jullie wel een poppenwagen, mandje of kiepwagen waar elke keer dingen in terug gebracht kunnen worden. Grote kans trouwens dat het speelgoed er ook op die wijze is gekomen, dus het spel zet zich eigenlijk voort.

Zo gaf ik de kinderen van mijn groep bijvoorbeeld ook altijd kleine opdrachtjes. Sophie mocht de poppen opzoeken en naar bed brengen, Jort mocht de blokken verzamelen en terug in de kist doen, Evi vroeg ik de boekjes terug te leggen en weer een ander kindje hielp mij alle verkleedkleren op te hangen. Soms kan het nog een hele speurtocht zijn om alles van jouw items terug te vinden, maar vaak hielpen ze elkaar daar dan ook bij. Samenwerken.

Wat ik ooit ergens online vond maar zelf nooit gedaan heb is het

STOP-DANS-OPRUIMSPEL!

Iedereen kent de stop dans toch?

Zet de muziek aan en ga lekker opruimen. Zodra de muziek stopt, stoppen jullie met opruimen.
Dit houd je vol tot jullie klaar zijn.

Heel veel opruim plezier!

En vergeet niet: jong geleerd is oud gedaan!Terug naar de inhoud