De kracht van ontspullen / minimaliseren

De kracht van ontspullen

Aan de slag!

Als je op Wikipedia zoekt naar de betekenis van ontspullen dan krijg je het volgende: Minimalisme     (levenswijze) De een leeft (heel) duurzaam en afvalvrij, de ander is vooral bezig met ontspullen en weer een ander gaat (zelfvoorzienend ) in een yurt of Tiny house wonen.

De uitleg via google hier over is; overbodige spullen weggooien, weggeven of voor een klein bedrag verkopen om zo min mogelijk onnodigs te bezitten; zich van overbodige spullen ontdoen; spullen weg doen. Nieuwe lentetrend :ONTSPULLEN.


En het lijkt inderdaad wel een nieuwe trend. Zeker toen we in de lente van 2020 in de eerste Lockdown terecht kwamen leek het land massaal te gaan opruimen. We waren meer thuis en konden dus niet meer vluchten voor de spullen en moesten de confrontatie nu toch echt aan gaan. Wat uiteindelijk zelfs leiden tot een inname stop bij kringloop winkels en een heuse dagelijkse, file naar het containerpark. Na jaren van consumeren komen we langzaam tot het besef dat al die spullen, de leegte, het verlangen naar iets, er bij willen horen of welk ander gevoel niet beantwoord.


Langzaam raken we er, al dan niet na een burn-out, van bewust dat al die spullen ons alleen maar veel geld, tijd en energie kosten i.p.v. dat het ons wat oplevert. Het zijn namelijk vaak de gekregen items die een emotionele waarde hebben en ons blij maken. En die items hebben meestal zelf geen waarde die in geld uit te drukken is.


Het ontspullen is vaak een proces van jaren om langzaam, maar je heel bewust, stapje voor stapje, te ontdoen van “overbodige’ spullen. Maar bedenk je dat al die spullen zich ook niet in een korte periode allemaal in je huis hebben verzameld. 😉Dus gun jezelf ook de tijd.

En wanneer noem je je nou een minimalist? Tja, dat is en blijft persoonlijk vind ik. De een heeft praktisch niks meer in zijn huis staan en de ander nog omringt zich nog met ogenschijnlijk veel spullen. Voor mij is er geen goed of fout. Geen maatstaaf waar je je naast zou moeten leggen om je een minimalist te noemen. Lekker doen waar jij je goed bij voelt. Wel ben ik van mening dat je jezelf die reis van ontspullen zou mogen gunnen. Laat het een uitnodiging zijn om meer bewust te leven en te ontdekken wat je nou eigenlijk echt gebruikt en blij van word, van alle spullen die je in huis hebt. Wanneer je bijvoorbeeld een echte lezer bent en een boekenkasten vol gelezen of nog te lezen boeken in huis hebt waarbij je echt extreem happy word bij het zien en vast houden en lezen (dus het beleving ervan) wie ben ik om te zeggen: doe het weg!? Het gaat om jou geluks gevoel. Kijk per plank of genre en voel met welk boek je NU in die stoel zou willen ploffen om heerlijk weg te dromen. Zo heeft iedereen ergens een passie voor en dat is maar goed ook. 


Wel blijken we echt met veel minder te kunnen leven dan we soms denken. En het ontspullen creëert een win win situatie. Want buiten het feit dat je minder spullen en dus prikkels ervaart en je dus beter kan ontspannen, hou je meer tijd over omdat er minder op te ruimen en schoon te maken valt. En die tijd die ontstaat kan je gebruiken om de dingen te doen waar je echt blij van worden, bijvoorbeeld door weg te kunnen dromen in een mooi boek of alle tijd te hebben voor spelletjes met het gezin.

Vaak is het lastig om dingen waar je een passie voor voelt los te laten omdat je wil dat het met de zelfde liefde en passie word behandeld als jij tot nu toe deed. Probeer daarom in je omgeving te vragen of je er iemand blij mee kan maken. En soms voelt een kleine financiële vergoeding ook al goed. 


Persoonlijk zou ik mijzelf graag een cosy-minimalist willen noemen. Wanneer er enkel is overgebleven wat we gebruiken en waar we blij van worden. En dat is voor mij dus inclusief de kaarsjes, plantjes een mooi schaaltje voor de (zelfgebakken) koekjes en die lekkere zachte, wollen deken op de bank. En, nee ik ben er nog niet. Wel heb ik gewerkt, tijdens mijn minimaliseer reis die ik aan het maken ben, dat de spullen veel over mij vertellen. Wat ik allemaal heb gedaan, waar ik geweest ben maar ook waarom ik die dingen kocht. Met welke interesse en gevoel. En merk dat ik dingen nu heel anders doe of ervaar. Want ook ik ben gegroeid door de jaren heen waar door mijn interesse zijn verschoven. Door dat inzicht kan ik dingen makkelijker los laten. Het heeft zijn taak volbracht voor mij en mag een ander dienen in hun reis.



Ook probeer ik mij meer bewust te zijn van de producten die ik gebruik en hoe ze verpakt zijn zodat ik ook op die manier niet meer spullen/afval in huis haal dan nodig. Dat scheelt mij ook die handeling van het weer uit mijn huis te krijgen. Hier ligt een mooie uitdaging omdat onze huidige maatschappij nog niet zo is ingericht. Maar ik zie absoluut een mooie beweging die kant op . Dus wanneer wij met z`n allen meer op die manier gaan consumeren en dus tegelijk consuminderen dan zal de wereld met ons mee bewegen, let maar op. 

Wens je een mooie reis!


Share by: